En jämförelse av Fjällräven Classic i Sverige och Danmark

Jag har jobbat med Fjällräven Classic i Sverige sedan starten och varit med och byggt upp evenemanget till vad det är idag, numer som ansvarig projektledare. Sträckan mellan Nikkaluokta och Abisko har jag sprungit, gått, skidat och flugit. Det är ett storslaget område med höga berg och stora vida Svenska fjälldalar som ger en speciell frihetskänsla och lugn, det är mycket sten att parera när man sätter ner fötterna. Att kunna vandra i sitt eget tempo men i en gemenskap med så många andra gör det hela till en folkfest vilket för mig är en stor del av charmen. Annars är jag oftast i ett litet sällskap ute på fjället. Vandringen är inte teknisk eller svår, det som sätter oss vandrare på prov är ofta väder och vind, ryggsäcken eller vår kropp och då tänker jag särskilt på knän och fötter. Många är ovana att sova i tält och det tar ett tag innan man kommer på knepen. Men det är ändå så värt att vandra Fjällräven Classic för stämningen, njutningen av att vara mitt i vildmarken några dagar och att komma i mål hel och hållen.

Att lämna de välkända fjällstigarna för lite ”plattvandring” i Danmark tyckte jag verkade lätt. På många sätt var det lätt, det var vackert och allt var väl ordnat, lätt att hitta information och allt sådant praktiskt. Men FÖTTERNA…..med ca 15 kg i ryggsäcken, 25-30 graders värme, lite väl platt vandring och lite för många kilomter så fick fötterna mer än nog.  I Danmank vandrar man en given sträcka på 25 km varje dag till ett nattläger. När det var 5 km kvar av de totalt 25 km att avverka dag 1 så var mina första blåsor på 10 år ett faktum och i fotsulorna värkte fötterna galet mycket. Som tur var väntade middag, massa trevliga medvandrare och så är det ju alltid mysigt och skönt att krypa in i tältet och ner i sovsäcken efter en lång dag. Danmark är otroligt vackert med bokskogar, åkrar, fina stigar, grusvägar, vackra korsvirkeshus med halmtak och en och annan strandkanpassage. Det som gjorde det hela lite annorlunda var att alla tre dagarna passerade vandringen förbi ett kafé eller restaurang.

Summa summarum så skulle jag vilja rekommendera den hugade att vandra både Fjällräven Classic och Fjällräven Classic Danmark, de är så olika men stämningen känner man igen. Mitt bästa tips är underskatta inte underlaget och packa inte onödigt tungt.  Hör av dig till oss på Aktivut om du vill veta mer om Fjällräven Classic eller vill göra liknande event med ditt företag för att synas lite mer!

Fjällräven Classic Danmark, fotograf/©: Sofie Jugård Löfgren/Aktivut AB

Fjällräven Classic Danmark, fotograf/©: Sofie Jugård Löfgren/Aktivut AB

Fjällräven Classic Danmark, fotograf/©: Sofie Jugård Löfgren/Aktivut AB

Fjällräven Classic Danmark, fotograf/©: Sofie Jugård Löfgren/Aktivut AB

Fjällräven Classic Danmark, fotograf/©: Sofie Jugård Löfgren/Aktivut AB

DSC_2185

Kommentarer inaktiverade.